Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η δωρεάν Παιδεία δεν είναι επένδυση, ειναι δικαίωμα

          
                    Εν έτει 2013 όπου το νησί μας βρίσκεται στην μέση μιας απο τις μεγαλύτερες παγκόσμιες καπιταλιστικές κρίσης όλων των εποχών, η παιδεία -και κυρίως η δωρεάν - έχει καταντήσει να παρουσιάζετε απο πολλούς ως "επένδυση".
                Απο την προ εφηβική ηλικία διδασκόμαστε απ' το σχολείο την αξία της δωρεάν παιδείας και τις διάφορες θυσίες των προγόνων μας -αιματοχυσίες και αγώνες- για να την γευόμαστε εμείς σήμερα. Αυτό το εκτιμούμε και  μας δεσμεύει το αόρατο πέπλο της ευθύνης να προστατεύσουμε το δώρο αυτό -δωρεάν παιδεία- με νύχια και με δόντια .
                Δυστυχώς με τα λύπης μου παρατηρώ ανθρώπους με αρκετά υψηλό επίπεδο μόρφωσης και εμπειρία σε διαφορά πολιτικά και εκπαιδευτικά στρώματα , να θεωρούν την παιδεία ως ένα κοινωνικό αγαθό που γίνεται σπουδαία επένδυση "υπο προυποθέσεις". Όπως πολύ καλά καταλάβατε ο όρος υπό προ υποθέσεις είναι αλληλένδετος με αυτό της επιβολής διδάκτρων και "εισφορών" από πλευράς μαθητή, φοιτητή και γενικά του ανθρώπου που ζητά πρόσβαση στην μόρφωση.
                Βλέποντας όλα αυτά να συμβαίνουν γύρω μας και με την παρούσα κυβέρνηση να επικροτεί δια των αντιπροσώπων της στα διάφορα όργανα εξουσίας ιδεολογικές αντιλήψεις σαν και αυτές, μια ηθική υποχρέωση σιγοβράζει μέσα στην νεανική μου συνείδησή. Πως μπορούμε εμείς, οι σημερινοί νεολαία να αφήνουμε τους κεφαλαιοκράτες και τους προασπιστές τους να καμπυλώνουν αξίες τις οποίες κάποιοι συνομήλικοι μας της προασπίστηκαν ακόμα και κάτω απο τους τροχούς των Τανκς.  ΨΩΜΙ! ΠΑΙΔΕΙΑ! ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Αγαθά που κερδήθηκαν με αγώνες και δεν ξεπουλιούνται σε κανένα και με τίποτα
                Καλώ όλους τους συμφοιτητές μου, τους μαθητές των σχολίων καθώς και κάθε μορφής προοδευτικό άνθρωπο, να πει ένα τεράστιο ΟΧΙ σε όλους αυτούς που απειλούν την δωρεάν παιδεία και την θεωρούν είδος πολυτελείας. Ας μην αφήσουμε τους στυγνούς καπιταλιστές να οδηγήσουν την νεολαία μας στο βωμό της αμάθειας και της μιζέριας, ώστε να ικανοποιήσουν το προσωπικό τους θεό, το Κεφάλαιο.
                Ως η Νεολαία της Κύπρου, έχουμε δύσκολο έργο μπροστά μας παρόλα αυτά έχουμε πίσω μας μια σπουδαία παρακαταθήκη που θέλει την νεολαία να χαράζει το δρόμο προς την πρόοδο και την ισότητα. Μπορεί εμείς εδώ στην Κύπρο να μην έχουμε το Πολυτεχνείο (1973) αλλά έχουμε ένα ΤΕΠΑΚ και ένα Πανεπιστήμιο Κύπρου που οφείλουν να γράψουν την δική τους Ιστορία.

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό κείμενο. Καλό θα ήταν να διαδοθεί και να το διαβάσουν μερικοί μερικοί που καταπατούν τα δικαιώματα τις ελεύθερης και δωρεάν παιδείας, που όπως προανάφερες φίλε Θράσο διδαχθήκαμε παιδιόθεν για τους αγώνες της ελευθερίας στον χώρο της μάθησης και της έκφρασης του ανθρώπου. Είναι άδικο και απάνθρωπο εκ μέρους αυτών που σήμερα καταπατούν και καταπιέζουν τα συναισθήματα και τα δικαιώματα της μαθητιώσας νεολαίας που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο της δικής μας πατρίδας, αλλά και όλου του κόσμου. Διδαχθήκαμε να παλεύουμε για τα δικαιώματα μας και αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή