Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Το ΤΕΠΑΚ και τα μάτια μας!

Πριν μερικές δεκαετίες το όραμα κάθε προοδευτικού, δημοκρατικού Κύπριου ήταν το –τότε εύπορο- Κυπριακό Κράτος να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας καθώς πρέπει ακαδημαϊκής κατάστασης. Το υπάρχον δημόσιο Πανεπιστήμιο φυσιολογικά δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει την μάζα ονειροπόλων φοιτητών που ζητούσαν ανώτατη ακαδημαϊκή μόρφωση αλλά ούτε και να στεγάσει την ακαδημαϊκή κοινότητα που ζητούσε χώρο και χρόνο για την παραγωγή έργου.
Κάπου εκεί λοιπόν αποφασίσθηκε να δημιουργηθεί ένα νέο δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα που του δόθηκε το όνομα Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Λογοτεχνικά ομιλούντες το ΤΕ.ΠΑ.Κ. ήταν ένας συνδυασμός του οράματος που σας προανέφερα με μεγάλες ή μικρές πινελιές των μεγαλύτερων ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων της Κύπρου και τις Ευρώπης. Στο μυαλό του απλού καθημερινού Κύπριου ήταν ένα Πανεπιστήμιο που φύτρωσε στην μέση της Πόλης της Λεμεσού και της χάρισε ξανά ζωή. Παρά τις δυσκολίες που είχε παρουσιάσει το εγχείρημα αυτό, η τοποθέτηση του ΤΕ.ΠΑ.Κ. στην καρδιά της πόλης υπήρξε πόλος έλξης για άτομα που είχαν εμμονή με την τέχνες, την κοινωνία, την τεχνολογία, την επιστήμη κ.ο.κ.
                Δεν θα αρνηθώ το γεγονός πως το Πανεπιστήμιο μας αντιμετωπίζει μια σωρεία προβλημάτων τόσο στην οργάνωση όσο και στις μικρές λεπτομέρειες (χώρος στάθμευσης, Τεχνικά προβλήματα) που προκαλούν συχνά βαβούρα και αναστάτωση. Μιλάμε όμως για ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που δεν έχει καν ολοκληρώσει μια 10ετεία λειτουργίας και όμως έχει πατήσει σε πολύ ψηλά επίπεδα ποιότητας σε ότι αφορά κυρίως την εκπαίδευση και την έρευνα. Δυστυχώς τα τελευταία νέα που έρχονται στην δημοσιότητα περί ατασθαλιών και κατασπάθιση δημοσίου χρήματος έχουν εμβολιάσει την κοινή γνώμη με μια απαξιωτική και εχθρική στάση απέναντι στο ΤΕ.ΠΑ.Κ. Πολλοί είναι αυτοί που το θεωρούν ανάξιο σαν ίδρυμα και το παρομοιάζουν με εταιρεία παραγωγής «κλεφτών». Δεν τους κατηγορώ. Είναι μεγάλη  αρκετοί αυτοί που έχουν παρασυρθεί από την προπαγάνδα των ΜΜΕ που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των «μαστόρων» τους. Μην ξεχνάμε πως το Πανεπιστήμιο μας πολλοί είναι αυτοί που το θέλουν κλειστό.
                Για να ξεκαθαρίσω κάτι. Θέλουμε πάση θυσία το ΤΕ.ΠΑ.Κ. να εξαγνιστεί από οποιασδήποτε μορφής ατασθαλίες και υπόγειες συμφωνίες. Αναμένουμε από τους θεσμούς να πράξουν αξιοκρατικά και να δώσουν την ευκαιρία στο δικό μας ακαδημαϊκό ίδρυμα να ορθοποδήσει και πάλι. Παράλληλα είναι αναγκαίο να ψάξουμε σε θεσμικό επίπεδο στην Κύπρο το λόγο που έχουν εντοπισθεί τέτοιες παράνομες πράξεις. Βλέπετε δεν ζούμε στην χώρα των αγίων πια και δυστυχώς παντού υπάρχουν αυτοί που βλέπουν το εγώ τους πάνω από το σύνολο της κοινωνίας. (Γιατί ειδικά το ΤΕΠΑΚ)
Κλείνοντας αυτή την σειρά σκέψεων για το Πανεπιστήμιο μας, έχω την ανάγκη να καλέσω όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας να κατευνάσουν τα πνεύματα. Είναι απαράδεκτο σαν μέλη του «οργανισμού» αυτού να διαιωνίζουμε αυτές τις απόψεις και ωσάν καρκίνωμα να κατακρεουργούμε τους κόπους και τα όνειρα τόσο των προηγούμενων συμφοιτητών μας, όσο και εμάς των ιδίων. Μήπως μπορεί κανένας μας να αμφισβητήσει το επίπεδο εκπαίδευσης που μας προσφέρει το ΤΕΠΑΚ; Φαντάζομαι πως όχι. Και αν το προσπαθήσει, είναι καλοδεχούμενος να ψάξει παντού για να μάθει τα ακαδημαϊκά, ανθρωπιστικά κ.α. κατορθώματα του ΔΙΚΟΥ μας Πανεπιστημίου που μας κάνουν περήφανους σε όλη την Ευρώπη.

Συμφοιτητές, Καθηγητές, Διοικητικοί. Κάποιοι κάρφωσαν τα δόντια τους στις φλέβες του Πανεπιστημίου μας, της δικής μας μοναδικής κοινότητας, αφήνοντας την μισοπεθαμένη . Ας μην αφήσουμε κανένα από τα «κοράκια» που παραμονεύουν να χορτάσουν απο την σάρκα της εξυπηρετώντας διάφορες προσωπικές σκοπιμότητες(και όχι μόνο).


Το ΤΕΠΑΚ και τα μάτια μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου